Inu Yasha & Japan Fan Site by Hana
Inu Yasha & Japan Fan Site by Hana
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Men
 
Inuyasha
 
Unalomz
 
Npszmlls
Induls: 2006-06-24
 
A honlap vdllatkja
adopt your own virtual pet!
 
Ne lopj!

Ne csinlj semmi rosszat, mert Kanna tkre mindent lt!

 
Holdfzis
 
Japn konyha

Japn konyha

 

A knai konyht szinte azonnal meg lehet szeretni, a japn teleket viszont meglehetsen furcsnak fogja tallni a klfldi. Japn konyhja -- nem is olyan rgen -- elssorban vegetrinus volt, csak a haltelek tettk kiss vltozatosabb. A XIX. szzadban kezdtk btrabban hasznlni a hst, de a tejtermkek pldin sohasem vltak igazn npszerv. A sajtot valami rmes dolognak tartjk, a fzshez nem hasznlnak vajat, tejet pedig szinte egyltaln nem isznak. A sts fortlyait a portuglok mr a XVI. szzadban elhoztk Japnba, a legtbb tel mgis fn prolva kszl. A japn telek egy rsze mintha nem lenne kellkppen tfzve, ms rszknek pedig igen szokatlan az ze, elssorban a klfldn nem hasznlatos alapanyagok -- pldul a szjababtr vagy a kesernys pc -- kvetkeztben. Az lvezet egy rszt a ltvny okozza: a vilgon egyetlen np sincs, amely ekkora figyelmet szentelne az telek kllemnek, mg Dlkelet-zsiban sem. Mivel az emberek nagy rsze vszzadokon keresztl nagy szegnysgben lt s elssorban rizsen tartotta fenn magt, a japn telek legtbbje egyszer, de mindenekeltt a ltvnyos megjelensre s a markns, csps zhatsra trekednek. De ha mr egyszer sikerlt megkedvelni a japn teleket, nem kevs meglepetssel, jdonsggal szolglnak. Az heseket szmos vendglthely vrja, az elegns restoranoktol a kezdve a bigig, ahol legfeljebb nmi harapnivalt kaphatunk az ital mell, viszont egsz biztosan tallkozni fogunk nhny szomjas gsval. A restoran feltehetleg eurpai teleket knl. Az igazi japn vendgl a ryoriya. A ryoriyk vlasztka ltalban csak nhny, de az is lehet, hogy csak egyetlen telfajtra korltozdik, pl. tempurt, sushit vagy tsztaflket lehet kapni. Az tlap ppen ezrt nem klnsebben lnyeges csak sszezavarja az embert. A japn telek nem szigor sorrendben kvetik egymst, tbb telt szolglnak fel egyszerre, ezrt a fogsok sajnos gyakran hidegek. Ez a japnokat nem zavarja, hiszen egy idben kifejezetten divatos volt hidegen enni az teleket, mivel a csszr konyhja olyan messze volt az tkezhelyisgektl, hogy a forr telek legfeljebb is csak langyosan rhettek el a rendeltetsi helykre. A levest ltalban msodik fogsknt eszik, de tulajdonkppen brmikor sor kerlhet r az tkezs sorn. Desszertet szinte soha nem esznek. A japnok kln eszik a stemnyeket s vacsora sima ftt rizzsel fejezdik be. A japnok mindig kt tl ftt rizst esznek, az egyiket a halottakrt. Ha Japnban jrnak bzzk nyugodtan magukat a hzigazdk segtsgre, klnsen ha a hamistatllan japn fogadk (ryokan) egyikben szlltak meg, ezek ugyanis az orszg csodi kz tartoznak. A legfbb alkoholtartalm ital a sake (szk). Ez egy elg enyhe rizsbor amit melegen fogyasztanak kis csszkben. A japnokat rendszerint lenygzi, hogy a nyugatrl rkezett tristk mekkora mennyisget tudnak a sake-bl fogyasztani, hiszen a zsrszegny trend kveztkeztben a japnok kevsb brjk az alkoholt. J a srk s a japn whisky is fogyaszhat, ez utbbinl a Suntory a leghresebb mrka. A szlbor mg nem az igazi, de a jvben bizonyra ezt is finomtjk. 

Elhzott felnttek arnya:

 

                         Frfiak       Nk

Grgorszg:      27                38

USA:                  28                34
Magyarorszg:    26                28

Portuglia:          14                26

Anglia:                22                23

Skcia:                19                22

Wales:                 17                18  

Nmetorszg:      22                23

Ausztrlia:           19               22

Izrael:                   15               21  

Finnorszg:          20               19

j-Zland:           15               19

Izland:                 17               18

rorszg:               20              16

Spanyolorszg:     13             16   

Kanada:                16             14

Luxemburg:          15             14

Ausztria:               10             14

Belgium:               14             13

Svdorszg:          10             12

Dnia:                   12             11

Franciaorszg:      11             11  

Norvgia:              10             11

Svjc:                    14             10

Hollandia:             10             10

Olaszorszg:           9             10  

Japn:                      3               3

 

 

Szletskor vrhat lettartam:

 

                                                                                 Nk     Frfiak     Mindkt nem:

Japn:                                                                         85          78                 82

Olaszorszg:                                                               84           78                81           

Ausztrlia, Svdorszg, Svjc:                                     83           78                81  

Franciaorszg:                                                            84            76               80

Spanyolorszg:                                                           83            76               80   

Kanada, Izland, Izrael, Szingapr:                                82            78               80  

j-Zland, Norvgia, Ausztria, Nmetorszg:               82            76                79    

Belgium, Finnorszg:                                                  82            75                79 

Grgorszg, Mlta, Hollandia, UK:                            81            76               79       

Ciprus, rorszg:                                                         81            76               78

Egyeslt llamok:                                                      80             75               77

 

 

Egszsggyre klttt sszeg nagysga vente fejenknt (forintban):

 

Egyeslt llamok:             1 201 091

Nmetorszg:                       810 076

Franciaorszg:                      757 844

Egyeslt Kirlysg:                678 270

Japn:                                   597 147

 

 

A Japn konyha ht alappillre:

 

-          els: hal

-          msodik: zldsg

-          harmadik: rizs

-          negyedik: szja

-          tdik: tszta

-          hatodik: tea

-          hetedik: gymlcs

 

 

Japn konyha tartozkai:

 

Felszerels:

- klnbz mret bgrk: nttt vasbl, rzbl, lakkozott, cserp-, vagy rozsdamentes acl

- serpenyk klnbz mretben

- proledny

- szr

- zldsgszeletel, reszel s/vagy prsel

- univerzlis ks

- zldsgszeletel ks

- vgdeszka

- fa- vagy gumi szedlapt

- merkanl

- habver

- csipesz

- merkanl s cssze

- konyhai szeletel

- lapos fakanl

- kevertlak

- szita

- robotgp

- rizsfz gp

- wok

 

Ednyek:

-          knl tnyrok, tlak s fatlak

-          hely a tlaknak s tnyroknak

-          fszeres- knl-, s mrtsnak val ednyek

-          teskanna, csszk s bgrk

-          japn teskszlet: teskanna, csszk s csszealjak

-          japn vagy zsiai stlus tkszlet

-          egy 5-8 cm magas kermia- vagy cserptart a szjaszsznak

-          egy kicsit nagyobb kermia- vagy cserptart tempurnak s ms szszoknak

-          klnbz tlaltnyrok, tlak s fatlak

-          rizsestl

-          levesestl

-          2 vagy 3 db 8-13 cm tmrj tl

-          2 vagy 3 db 8-13 cm tmrj s 3-8 cm mly tlka

-          2 db kocka vagy tglalap alak tnyr

-          3 db 5-8 cm tmrj fszerestlka

-          Forr metltnek val tl

-          Hideg metltnek val tlca bambuszszrvel

-          Mrtsoscssze

-          Evplcikk s evplcatart

 

Hozzvalk s fszerek:

-          cukor, s

-          bors

-          gymbrgum

-          bonitopehely

-          daikon japn jgcsapretek

-          japn tek

-          japn rvid szem rizs

-          mirin (fzshez hasznlatos rizsbor)

-          miso (fermentlt szjababpr)

-          metltek: soba (hajdinametlt), vagy udon (vastag, fehr lisztbl kszlt metlt)

-          olajak (repceolaj, szezmolaj)

-          rizsecet

-          szak

-          tengeri zldsgek: hijiki, kombu, konbu vagy kobu s nori alga

-          szezmmag

-          shiso (knai bazsalikom)

-          szjaszsz

-          tofu

-          wasabi (japn vzitorma)

 

Amit a sushirl tudni kell:

Jellegzetes alapanyagok.

A sushi egyet jelent a japn konyhval. A kzzel formzott, tekercsbe bugyollt vagy a tlkban elrendezett apr nyencfalatok igazi mestermvek, melyek valdi eszttikai s kulinris lvezetet nyjtanak. Mindez nem vletlen, hiszen a pcolt rizsbl frissen fogott halbl s ropogs zldsgekbl ksztett sushi zletes s egszsges telklnlegessg. Aromja finom emelett zsr- s kalriaszegny, vitaminokban s svnyi anyagokban pedig gazdag. Napjainkban ezek az egzotikus rizsfalatkk szinte a vilgon mindentt nagy npszersgnek rvendenek. A sushi rendkvl vltozatos a felhasznlhat alapanyagok szma szinte vgtelen, az elkszts mdja pedig hagyomnyos s szles krben elterjedt. A sushit a japn telsor f- vagy utols eltti fogsaknt tlaljk, s kzzel vagy evplcikval fogyasztjk. A sushi-falatkkat szja s wasabi-krm (waszabi,zld szn japn torma) keverkbe mrtjk s egy falatban kapjk be.

A legfontosabb konyhai technolgik.

A sushi kszts igazi mvszet--valjk a japnok. Az alaplpsek elsajttsa azonban senkinek nem okoz klnsebb nehzsget. A nigiri-sushihoz a rizsgombcokat kzzel formzzk.A maki-sushit bambuszgyknyen ksztik s nori- (szrtott alga) lapokba gngylik. A kis tekercseket hoszo-makinak, a nagyokat futo-makinak nevezik. A temaki-sushit kzzel formzzk tlcsr alakra. A chirasi (csirasi) a sashimi (szasimi) s a mushi (musi) eurpban nem szmt klasszikus sushinak, de japnban ezek a fajtk is nagyon elterjedtek. A sashimi halszlvkonyra szeletelt friss hal valamilyen zldsggyon (pl.: pcolt jgretken). A chirasi hs, hal, omlett s zldsg keverke,amit hidegen tesznek a rizs tetejre, a mushi pedig a chirasi meleg vltozata.
A sushi ksztshez szksgnk van egy j les ksre, egy bambuszgyknyre, egy fa- vagy cserptlra, melyben a rizst kihtjk, tovbb fbl kszlt fz- s evplcikra.

Sztr.

Tongu: Shiitake ill. knai gombaknt is ismerik, frissen vagy szrtva kaphat. A szrtott gomba nagyon kiads, aromsabb is mint a friss.Garnlark: Tbbfle mretben is kaphat. Nyersen barnsszrke, ha megfzzk tvgygerjeszten rzsaszn lesz.
Lazac: A sushihoz hasznljk fel nyersen filzve vagy fstlve.
Szoju, szu s sake: Azaz szjaszsz, riszecet s szk. Ez a tri nlklzhetelen a sushi zestshez. A sake 15-20%-os alkoholtartalm erjesztett rizsital, amit rizsbornak is neveznek.
Nori-levelek: A bborszn tengeri moszatbl prselssel s szrtssal kszl. A szinte fekete levelek aromja pirtskor mg kifinomultabb vlik. Az elre megpirtott leveleket zld sznkrl lehet megismerni.
Kavir s halikra: A kavir klnfle szn lehet. A lazac ikrja vrsessrga, durva szemcsj, a kznsges tkehal kisebb s barnsvrs. A hering ikrja srga, a tokhal pedig ezstszrks csillog.
Kome: Japn kerek szem rizs, amely fzskor ragacsos lesz. A kereskedelemben sushi, ketan vagy nikisi rizsknt ismerik. 
Gari s sga: Ecetben pcolt rzsaszn gymbrszeletek. A sushi minden fajtjhoz nlklzhetetlenek.
Kampjo: Szrtott, vkony szeletekre vgott tk. Hasznlat eltt be kell ztatni. Elssorban sushi-tekercsekhez hasznljk.Nyron frissen a tbbi vszakban szrtva kaphat.
Konbu s vakame: Japn tengeri moszatflk, rizstelekhez vagy levesbettknt hasznljk. Nyron frissen egybknt szrtva kaphat.
Mirin: des, szirupsrsg, alacsony alkoholtartalm rizsbor. Fzshez kivl.
Renkon: Ltuszgykr. Egy vizililiomfaj vilgos szn gykere. Frissen, fagyasztva, szrtva vagy konzervknt egyarnt kaphat. 
Szurimi: Prselt, rkz tengeri halhs. Az egyenknt fliba csomagolt rudacskkat frissen vagy fagyasztva vsrolhatjuk meg.
Takuan: Nagyon kzkedvelt sushi-tltelk. A szrtst kveten eltett fehr szn fiaikont (japn retek) gyakran srgra sznezik.
Waszabi: Zld szn, csps japn torma. Kaphat konyhaksz krmknt, ill. por formjban is, amit felhasznls eltt vzzel kell elkeverni

 
Japn id
 
Chat
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Japn
 
Linkek
 

Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!